Joost

- Welkom! - - Joost - - Nieuws - - Orgelcomposities - - Koraalbundels - - Psalm 122 - - Gratis bladmuziek - - Gastenboek - - Opnames - - Contact -

 

Joost Schellingerhout werd op 7 augustus 1981 geboren te Alphen a/d Rijn. Al op zeer jeugdige leeftijd ontwikkelde zich bij hem een grote belangstelling voor orgelmuziek. Zijn  eerste lessen ontving hij van Anne-Marie Freeke. Verder studeerde hij o.a. bij André van Vliet en John Propitius.

Van 2007 - 2011 studeerde hij kerkelijk orgelspel en literatuur bij Peter Eilander (Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn). Daarnaast volgde hij  lessen muziekanalyse en compositie bij Bert Kruis (privé, Noordeloos). Sinds augustus 2017 heeft hij improvisatieles bij Arjan Versluis (Grote Kerk, Sliedrecht - Naber-orgel).

Van 2006 - 2010 was hij als vaste organist verbonden aan de Hersteld Hervormde Gemeente van Andelst. Daarnaast was hij van 2007 - 2015 als vaste organist verbonden aan de Hersteld Hervormde Gemeente van Kesteren. Sinds juli 2016 is hij organist van de Hersteld Hervomde Gemeente van Achterberg (Rehobothkerk - Fonteijn & Gaal-orgel, 1956).

 


 

De laatste jaren is de focus van zijn muzikale aktiviteiten voornamelijk komen te liggen op het componeren van orgelmuziek. 

In 2012 componeerde hij een uitgebreide bewerking over Psalm 32 (inleiding, trio en koraalvariatie) t.b.v. de compositieprijsvraag, die was uitgeschreven door het Reformatorisch Dagblad. De jury, bestaande uit Chiel Jan van Hofwegen, Dick Sanderman en Marco den Toom, bekroonde deze compositie met het predikaat 'Eervolle Vermelding'. Deze bewerking is in 2013 in druk verschenen bij Den Hertog Houten en Klavarskribo. 

Begin 2014 is er bij muziekuitgeverij Con-Passione een bundel meditatieve psalmbewerkingen verschenen over de Psalmen 16, 62, 79, 84 en 139.          

Bij deze uitgeverij wordt de laatste hand gelegd aan een Koraalboek bij de 150 Psalmen. Er zijn 17 componisten, waaronder Joost, die hieraan hun medewerking verlenen. 


 


 

 Marco den Toom:

"Een aantal jaren geleden kreeg ik een meditatieve bewerking over Psalm 138 van Joost Schellingerhout onder ogen. Eigenlijk was ik vooral verbaasd en dacht "Dit is prachtig! Een beetje in de Jan Zwart/Feike Asma-school, maar dan toch enorm vernieuwend. Waarom ken ik die Joost Schellingerhout niet?". Na wat onderzoek bleek hij een oud-leerling van Bert Kruis en Peter Eilander te zijn. Hij bleek vooral ambities te hebben een goede componist te worden. Het orgelspelen kwam op de tweede plaats.              

Omdat ik die bewerking over Psalm 138 eigenlijk bovengemiddeld vond besloot ik hem uit te nodigen een bundel te schrijven met psalmmeditaties voor mijn muziekuitgeverij (Con Passione). Doordat deze bundel een enorm succes bleek heb ik hem, als enige amateur, ook uitgenodigd een aantal bewerkingen te schrijven t.b.v. een nieuw uit te geven koraalboek (met o.a. Minne Veldman, Peter Eilander, Herman van Vliet, André van Vliet e.v.a.). Dit boek zal ergens in 2015, of uiterlijk in 2016 worden uitgegeven bij Con Passione. Orgelend Nederland is toe aan kwalitatief goede, romantisch georiënteerde componisten. Ik ben blij dat ik er eindelijk weer eens eentje ben tegengekomen!".

7 januari 2015